Instrukce a doporučení k tenisovým turnajům

Vážení tenisový rodiče,

rád bych Vás touto cestou seznámil se základními informacemi ohledně tenisových turnajů, a to především z důvodu, že se stále častěji setkávám s informací přímo od dětí, že by se rády zúčastnily turnaje/ů, ale rodiče neví, co pro to musí udělat (a děti se nezvládnou přihlásit). Sestavil jsem proto návod na orientaci v turnajovém kalendáři.

  • Aby mohly jezdit Vaše děti na turnaje, musí mít zřízení účet v informačním systému cztenis.cz. Pokud nemáte registraci, tak proveďte na: https://is.cztenis.cz/pristup/registracehrace.php.
  • Při registraci hráče je nutné uvést jméno klubu: Náš klub se oficiálně jmenuje: TK Slavia Plzeň.
  • Každý rok je potřeba zaplatit členský příspěvek Českému tenisovému svazu, který se také řeší přes tento portál. Členský příspěvek je 200,- Kč na rok (návod na zaplacení najdete při přihlášení do IS).

Pozn.: Tento systém se používá nejen na turnaje jednotlivců, ale také na zápasy družstev (sezóna květen – červen).

  • Po zaplacení členského příspěvku svazu získáte přístup do systému, a když vyberete potřebnou kategorii v jednotlivcích, tak se dostanete na seznam turnajů, na který se můžete přes systém přihlásit. Poté už je to jednoduché.
  • Přihlásíte se na turnaj. V propozicích je vždy uvedena doba, kdy se musíte osobně či telefonicky prezentovat. Zaprezentujete se (většinou je to den předem do 18:00 hod. telefonicky – vše je uvedené v propozicích turnaje) a po vylosování turnaje se většinou ihned objeví rozpis zápasů.

Za celou sezónu se hráčům počítá 8 nejlepších akcí, a to maximálně tři nejlepší akce za zimu a 5 nejlepších akcí za léto. Proto doporučuji vyjet na 4 turnaje v zimě a 6 v létě, s tím, že je úplně optimální, když vyrazíte ještě na zápasy družstev (víkendové jednodenní zápasy v sobotu nebo v neděli dle kategorie), které mají svou zvláštní atmosféru, kde dítě hraje za klub.

Absolutní prioritou by měly být vrcholy sezóny, a to jsou tzv. krajské přebory, které se konají jednou v zimě a jednou v létě, kde potkáte největší špičky v kraji, protože tento turnaj nabízí přímé postupy na Mistrovství republiky.

Rodiče by si také měli dávat pozor na přílišné ježdění dětí na turnaje. Často se setkáváme s dětmi, které absolvují 30 turnajů za rok, což je na dětský organismus velká fyzická, ale i psychická dávka, kterou sice může dítě vydržet a může mu pomoct, ale také se může přetížit a návrat se už nemusí podařit. A také se říká, že kolem 15 roku dítěte by se mělo výrazně přidat ve specializaci, ale v tento moment toto dítě už nebude mít kam přidávat, což je celkem velký problém.

Zároveň musím dodat, že pokud na turnaje nejezdíte vůbec, tak dítě přestane být v kritickém období 13 let konkurenceschopné a skončí právě z tohoto důvodu, protože nebude vyhrávat. Pro mě se jeví zlatý střed jako optimální varianta.

Nebojte se toho a vyrazte.  Je to jednoduché, a kdo to s tenisem myslí vážně, tak je to i nutné:)

 

Pěkný den

Tomáš Psohlavec

Comments are closed.